Библиотерапија у лечењу пацијената  

Библиотерапија у лечењу пацијената   

Библиотека Специјалне болнице за психијатријске болести „Ковин“, темељ, место и ризница у којој се чува културно благо и историја ковинске болнице, уписана је 7. јуна 1995. године у регистар библиотека и сада чува близу 7.000 књига, а броји више од 400 чланова.

Књижни фонд претежно чини биомедицинска библиотечка грађа, монографске и серијске публикације на српском и страним језицима, затим енциклопедије, приручници, речници, лексикони, књиге из области белетристике. Посебан допринос овој библиотеци чини фонд старих и ретких научних књига, које се не износе из исте. Осим књига, ту су и стручни медицински часописи. Библиотека располаже и богатом збирком друштвених и едукативних игара које се користе за радно-окупациону терапију пацијената.

Поред стручног мединског лечења пацијентима је неопходна и библиотерапија, која се примењује на Одељењу библиотеке у психијатријској болници.

“У доба короне библиотека се оплеменила за 1.500 наслова и сада има укупно 7.000, што је велико богатство. Поносни смо на библиотерапију, која се организује у библиотеци. Пацијенти могу да дођу да узму књигу и читају у соби, а могу, уз поштовање свих епидемиолошких мера, да читају у библиотеци, јер постоје ретки наслови који се не износе из библиотеке. У библиотеци је много стручних књига на мађарском, енглеском, руском језику. Често лекари и друго особље узимају стручну литературу и користе уџбенике у свом раду”, каже директорка др Јованка Петровић.

За пацијенте је читање такође једна врста терапије и важна је за њихово психичко стање. Захваљући донаторима обезбеђене су и наочаре за вид.

“Оно што је интересантно добили смо од донатора и наочаре за пацијенте, што им доста олакшава јер не морају на преглед код офталмолога већ имају на располагању своју диоптрију. Читањем се оплемењујемо и стабилизујемо емоционално и оно што је важно, на библиотерапији разговарамо о ономе шта смо прочитали. Активира се други фокус у односу на болест и тако раде на свом поштовању и веома је важно, јер се на тај начин пацијенти припремају за излазак из болнице”, истиче др Петровић.

Библиотерапија се користи за побољшавање менталног здравља. То је прилагодљив начин терапије који се користи за лечење симптома везаних за промену расположења и стања која из њих произилазе.

У болници има доста пацијената који свакодневно читају различите жанрове. Читање књига, заједно са музикотерапијом, помаже пацијентима да, поред медицинског лечења, оснаже и своју душу и што лакше савладају проблеме, због којих су морали да затраже стручну помоћ.