Болница обележила Светски дан менталног здравља

Болница обележила Светски дан менталног здравља

Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ обележила је 10. октобар – Светски дан менталног здравља, под овогодишњим слоганом: ,,Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све“.

Овим поводом, у сарадњи са Миливојем Грчићем, директором Центра за културу Ковин, 8. октобра одржан је низ активности на тераси Центра за културу. У оквиру заједничких активности Специјалне болнице ,,Ковин“ и психолошког саветовалишта ,,Моје место“, а у сарадњи са Градском управом Панчево, Светски дан менталног здравља обележен је 9. октобра у холу управе. Подршку у организацији и обележавању дала је и Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину.

,,У кризним ситуацијама као што је пандемија вируса корона, грађанима је од пресудног значаја подршка стручњака за ментално здравље, у циљу превазилажења неизвесности и осећања страха, као и ублажавања тешкоћа услед настале ситуације и спречавања озбиљнијих психичких проблема. Желимо да Вас подсетимо на важност отворене комуникације, односа поверења и солидарности, како бисмо очували менталну стабилност и мир. Брига о менталном здрављу једнако је важна као и брига о физичком здрављу. У том смислу, тим стручњака за ментално здравље наше болнице стоји Вам на располагању за сва Ваша питања, страхове, недоумице и нејасноће“ поручује вршилац дужности директора СБПБ ,,Ковин” др Јованка Петровић.

Грађани су имали прилику да разговарају са професионалцима из области менталног здравља, да добију савете о очувању и унапређењу истог, као и да погледају изложбу ручних и уметничких радова пацијената наше болнице, насталих на радној терапији. Такође, заинтересовани грађани били су у прилици да ураде скрининг тестове на најчешће менталне поремећаје. Посетиоци су могли да погледају презентацију на тему ,,Како заштити ментално здравље током пандемије COVID-19”.

Присутнима је подељен едукативни материјал, део кампање ,,Може да се деси свакоме“, коју спроводи организација Caritas Србије са мрежом партнера, са циљем да се подигне свест о значају превенције и заштите менталног здравља и борбе против стигматизације особа са менталним сметњама.

Подсетимо, Специјалнa болницa за психијатријске болести ,,Ковин“ отворила је телефонске линије за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна, а недавно се прикључила и покрету за борбу против депресије ,,Несаломиви“. Број телефона за психијатријску подршку је 062/8803-274, а за психолошку подршку 062/8803-216. Грађанима је на располагању и имејл адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Доминантни проблеми и тегобе поводом којих су се грађани најчешће јављали су: депресија, забринутост, неизвесност, социјална дистанца, усамљеност, уобичајени животни проблеми и сл.

Запослени у СБПБ ,,Ковин” Ковин апелују на грађане да се не устручавају да позову и потраже стручни савет за своје проблеме, као и помоћ када је реч о менталном здрављу, јер брига о менталном здрављу, заправо је важан део бриге о себи, о свом укупном здрављу, о квалитету сопственог живота.


 Светски дан менталног здравља 2021. prez

Преузми презентацију


 


Kvizsz Page1

Квиз "Колико знаш о схизофренији"