Вести

IX Форум ИМЗ ,,Душевно здравље поново у фокусу“

IX Форум ИМЗ ,,Душевно здравље поново у фокусу“

Поводом Дана Института за ментално здравље, 14. априла 2022. године, сви заинтересовани лекари и здравствени сарадници СБПБ ,,Ковин“ имали су прилику да присуствују IX Форуму под називом ,,Душевно здравље поново у фокусу“ на Институту. Форум је отворила в. д. директора проф. др Милица Пејовић Милованчевић.

На Форуму је представљено истраживање о учесталости психијатријских поремећаја и јачини дистреса током пандемије. Форум је акредитован од стране Здравственог савета Србије и подразумева 6 бодова КМЕ за учеснике.

Према речима психијатра др Марије Дабетић, истраживање из прве године пандемије показало је да је стопа депресивности код људи двоструко већа у односу на период пре пандемије.

,,С почетком пандемије 2020. године, наше становништво је доживело велики стрес, то је стопа умерене и блаже депресивности, које могу да се разреше уз помоћ психотерапија“, казала је Дабетић.

Она истиче да је наставак истраживања показао да се у међувремену ниво депресивности смањио, што значи да су се појавили заштитни механизми становништва, јер су почели да се прилагођавају животу у пандемији.

,,Стопа тешке депресивности која нужно захтева да се обратимо стручњацима из те области је стално иста и пре пандемије и после, занимљиво је да су то људи који су стално код куће и нису се никада јавили за помоћ“, навела је Дабетић.

Дабетић каже да је истраживање показало и да је за 7,1 одсто повећана употреба алкохола и психоатиктивних супстанци у односу на период пре пандемије. Зато саветује да људи потраже стручну помоћ када примете да имају застој у разним животним областима и када не могу сами да превазиђу неке проблеме.

Дечији психијатар др Емина Гарибовић казала је да је пандемија оставила веће последице на децу и адолесценте, јер они не могу тако добро као одрасли да разумеју социјалне кризе.

,,Код млађе деце, која су код куће остајала са родитељима, био је забележен поремећај привржености, када дете није сигурно у у ситуацијама када се накратко одвоји од родитеља“, казала је Гарибовић.

Истиче да је код деце свих узраста за време пандемије забележен поремећај пажње и раздражљивост, а код адолесцената депресивност и специфични проблеми пажње.

Докторка указује да родитељи треба да обрате пажњу на понашање деце и истиче да је време да се потражи стручна помоћ када примете хиперактивност, екстремну раздражљивост, а кључни аларм је, каже, када престану да се играју.

Контакт

  •   Цара Лазара 253, 26220 Ковин
  •   013/302 222
  •    013/741-234
  •   013/741-166
  •    sbpbk@kovin.info

grb