Вести

Нове књиге за болничку библиотеку

Нове књиге за болничку библиотеку

Пандемија вируса корона показала је да постоји много начина да се помогне. Све је више људи који дају помоћ, што изузетно надахњује. Током ванредног стања, као помоћ библиотеци Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“, укупно 900 нових књига различитог жанра, даривали су Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, издавачка кућа ,,Вулкан“, ,,ДАТА СТАТУС“, ,,Лагуна“, ,,Прометеј д.о.о“, ,,Публик практикум“, ,,The English Book”, ,,ИК Дедић“, ,,Добра књига“, ,,SEZAM BOOK“, ,,Агора“, ,,ЛОМ“, ,,Контраст издаваштво“, ,,Психополис”, ,,Геопоетика“, ,,Архипелаг“, ,,VERBA d.o.o“, ,,Makart doo”, ,,Каленић“, ,,Одисеја“, ,,Препород“, ,,Clio”, ,,Макондо“, ,,Миба“, ,,Куриос“, ,,Страхор“, ,,Суматра издаваштво“ и удружење ,,Адлигат“. Поред издавачких кућа, дародавци књига су и мотивациони говорници, Ана Бучевић и Синиша Убовић.

Секција за хуманост, уметност и културу Друштва лекара Војводине спроводи акцију ,,Књигом у болнице“ и Специјална болница ,,Ковин“ је 41. болница којој су лекари Секције Друштва поклонили књиге и тако обогатили библиотеку.
Друштво лекара Војводине (1) 1

Предузеће ,,Pridemage Games“ и ,,Games4You“ поклонили су логичке и едукативне игре за потребе Специјалне болнице и брз и успешан опоравак пацијената који се ту лече. Издавачка кућа ,,Едука“, Бигз“ и ,,Логос“ даривали су дидактичко-наставна средства и материјал за рад.

Класици домаће и светске књижевности, бројни наслови из области друштвених и техничких наука, националне историје, популарне белетристике, психологије, затим романи, путописи, збирке песама и један број књига на енглеском језику, наћи ће се у рукама корисника ове библиотеке, пре свега пацијената ове болнице.

,,Читање ублажава анксиозност, смањује стигматизацију, помаже ослобађању стреса и свакако позитивно утиче на рехабилитацију пацијената. Имајући то у виду, проширење књижног фонда болничке библиотеке носи са собом позитивне стране за пацијенте које збрињава наша Установа. Зато је значај ових донација вишеструко важан и велико хвала свима који нам дају подршку и помажу нам.“ поручује вршилац дужности директора СБПБ ,,Ковин“ др Јованка Петровић.

COM 4383 1Књигама су се највише обрадовали пацијенти који често посећују библиотеку, у њој квалитетно проводе слободно време, читају књиге, часописе, уз препоруку и савете за читање, као и уз помоћ библиотерапије, која је савремен метод који користи књижевност за побољшање менталног здравља.

,,Надамо се да ће чланови библиотеке знати да препознају колико је важно да користе њен фонд и да на прави начин, уз помоћ књиге оплемене своје знање.“ поручују запослени из СБПБ ,,Ковин“ Ковин.

 

Подсетимо, Библиотека Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“ сада чува близу 6.000 књига, а броји више од 400 чланова. Њен књижни фонд претежно чини биомедицинска библиотечка грађа, монографске и серијске публикације на српском и страним језицима, затим енциклопедије, приручници, речници, лексикони. Посебан допринос овој библиотеци чини фонд старих и ретких књига.

Контакт

  •   Цара Лазара 253, 26220 Ковин
  •   013/302 222
  •    013/741-234
  •   013/741-166
  •    sbpbk@kovin.info

grb