Обележен Национални дан без дуванског дима

Обележен Национални дан без дуванског дима

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, у болничкој библиотеци одржано је предавање за пацијенте на тему ,,Пушење – болест савременог човечанства“. Ове године се у Србији 31. јануар обележава под слоганом ,,365 дана без дувана“.

У пријатној атмосфери успостављена је интеракција између предавача и пацијената. Поред указивања на штетне ефекте употребе дувана, дуванских производа и излагања дуванском диму, посебно је наглашен значај престанка пушења. Пушачима су предлагане мере за што успешније, трајно одвикавање од пушења, уз дељење едукативних материјала на ову тему. С тим у вези, једна од активности било је и добровољно тестирање присутних о спремности за одвикавање од пушења.

Дувански дим садржи више од 7.000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења. Примена мера контроле дувана заснованих на доказима, довела је до смањења учесталости пушења у многим земљама. Ипак, још увек, више од једне милијарде људи у свету пуши. Сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире осам милиона људи. У Србији најмање 15.000 људи превремено умре због пушења на годишњем нивоу.

Употреба дувана и дуванских производа је други водећи фактор оболевања од кардиоваскуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска, а повећава ризик оболевања и од болести дисајних путева и од малигних обољења.

Посебно осетљива популација су млади. Рано отпочињање пушења повезано је са интензивнијим пушењем у одраслој доби и чешћом појавом здравствених проблема повезаних са пушењем и бројним хроничним незаразним обољењима током живота. Употреба дувана угрожава и особе у окружењу које су изложене дуванском диму, укључујући одојчад и децу, узрокујући бројне здравствене проблеме. Не постоји безбедан ниво изложености дуванском диму из околине.

Најновији резултати истраживања Канцеларије за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије, показују да је 2020. године пушило 36% пунолетних становника Србије. Сходно томе, Институт за јавно здравље Србије подсећа да је престанак пушења један од најзначајнијих корака који пушачи могу предузети у циљу побољшања здрављa.