Тел: 013/302-222  |  Е-пошта: sbpbk@kovin.info  |  Адреса: Цара Лазара 253, 26220 Ковин

Служба других специјалистичких делатности

Саветовалиште за болести зависности


Специјална болница за психијатријске болести ,,Ковин“ позната је широј стручној јавности и у субпопулацији особа са проблемима у вези са зависношћу од алкохола и других психоактивних супстанци, као и патолошког коцкања.

Саветовалиште за болести зависности  у СБПБ ,,Ковин“ функционише кроз: амбуланте прегледе и праћења, укључујући едукацију пацијента о сопственом поремећају, супортивну терапију и фармакотерапију. Лечење подразумева брачну, породичну и партнерску терапију, као и саветодавни и психоедукативни рад са породицама / родитељима.

Мултидисциплинарни тим Саветовалишта је ту да саветима пружи потпору у процесу разумевања проблема и савладавању актуелних кризних ситуација (идентификованом пацијенту и/или члану породице, односно ширем социјалном окружењу), непосредно у vis-a vi settingu или телефоном. 

Алкохол је у нашем миљеу културолошка кућна дрога. Почиње да се пије у породици, стално је и свима надохват руке. Постепеним повећањем количина и учесталости пијења неумитно се развија зависнички образац пијења. Зависност од алкохола може деловати разарајуће, не само на тело, него и на душу, социјални живот и финансијску ситуацију.

Уз сваког зависника пати још три до пет особа из његовог окружења, а шанса да неко постане алкохоличар је седам пута већа код особа које долазе из породице алкохоличара – ситуација са алкохолом озбиљнија него што мислимо и неопходно је што раније препознати алкохолизам у породици и околини да би се што пре отпочело лечење, а самим тим спречило продубљивање проблема.

Процес лечења траје најмање годину дана, а велики број пацијената одустаје већ на почетку. Зависници од алкохола често мисле да је њихова ситуација безнадежна, а одбијају лечење изговором да „пију за своје паре“, наглашавајући „да је то њихова ствар“. Међутим, иако тежак и дуготрајан, пут залечења може бити успешан уз подршку породице/пријатеља  и Саветовалишта за алкохолизам. Од оних који прихвате терапију, око 70 процената њих се и залечи. Посебан је проблем ексцесивног пијења алкохола међу адолесцентима (висока друштвена толеранција,  лако долазе до пића): често пију док не изгубе свест и у пијаном стању се понашају ризично по себе и по околину.

Рулет, Black Jack, аутомати за игру, онлајн или компјутерске игре, интернет, мобилни или телевизија: шта је за неке само повремена занимација, код других под одређеним околностима може постати зависност и за собом повући негативне личне и социјалне последице као што су  задужења, проблеми у породици или вези, потешкоће на послу. Ова зависност се најчешће не може савладати без професионалне помоћи. Зависност је болест и мора се лечити.

Стручни тим Саветовалишта

Др Милена Вишњевац, специјалиста психијатрије


Контакт
Телефон: 013/302-220


Контакт

  •   Цара Лазара 253, 26220 Ковин
  •   013/302 222
  •    013/741-234
  •   013/741-166
  •    sbpbk@kovin.info

grb