У нашу болницу уложено око 190 милиона динара

У нашу болницу уложено око 190 милиона динара

На објекту наше болнице у току је реконструкција дотрајале кровне конструкције Одељења за интензивни третман психотичних поремећаја. Средства у висини од 8.963.074,86 динара обезбедила је Влада АП Војводине, а радови на згради некада аустроугарске касарне, старе безмало један век, део су напора да ова здравствена установа постане савременије и сигурније место за опоравак, ресоцијализацију и лечење пацијената.

Двадесетак стационарних одељења и помоћни објекати, или више од 17.000 квадрата болнице, донедавно је одавало утисак тешке занемарености. Поједине зграде су биле склоне урушавању, кровови прокишњавали, малтер се љуштио и са фасада и са зидова болничких соба, а у лошем стању биле су и електро и грејне инсталације. Простор је заслугом особља чист, али депресивно сивило тешко да је било хумани амбијент у ком треба да борави и лечи се око 1.000 пацијената.

У међувремену, болница је делом реновирана. Замењене су инсталације, постављена расвета, одељења су окречена, реновирани су тоалети. Даљим улагањима, унапређењем капацитета и побољшањем услова за боравак пацијената и рад медицинског особља, подухватила се покрајинска влада, која је у последње четири године уложила 190 милиона динара како за реновирање павиљона, тако и у куповину нове опреме за Дијагностички центар.

У болницу је стигло и 80 механичких болничких кревета са ормарићима који су распоређени на Изолационо-пријемно одељење и Одељење за интензивни третман психотичних поремећаја (мушко). Вредност набавке је 6.058.976 динара. Набављен је ултразвучни колор доплер апарат за Неурологију и осам пацијент-монитора са централном станицом за праћење витално угрожених болесника. Управа за капитална улагања АП Војводина финансирала је куповину електроенцефалографа, ЕЕГ уређаја, рентген апарата, као и набавку аутоматског парног стерилизатора.

Уз постављање штедљиве расвете, у пространом болничком парку, реновирана је волијера за дружење пацијената у природном амбијенту и формирана мала галерија њихових радова, а читав простор је додатно озелењен и освежен је мобилијар.

"Настављамо уређење болнице и оплемењивање простора који би били пријатнији, лепши и садржајнији за лечење и боравак пацијената и запослених. Радимо и на стручном усавршавању запослених, а у плану нам је и отварање Центра за ментално здравље у Панчеву, који ће се бавити свим видовима заштите менталног здравља. Такође, болница ,,Ковин” је у процесу акредитације, са циљем да се континуирано унапреди квалитет рада установе и стандардизују психијатријске услуге."  изјавила је специјалиста психијатрије др Јованка Петровић, в. д. директора Специјалне болнице за психијатријаке болести „Ковин”, у којој се поред становника јужног Баната лече и пацијенти из читаве Србије.